За актуализация на Закона за трансплантации и наредбите към него призова пред БНР доц. Жанет Мазгалова - медицински директор на една от най-големите тъканни банки в страната.

Тя очаква, че с нормативните промени ще има повече донорски ситуации.

Директорът на тъканната банка очаква още по-добра колаборация в областта и на трупното-тъканното и клетъчното донорство. Според нея Законът за трансплантации трябва да се промени.

Редът е строг, няма измами при трансплантациите, уверяват от ресорната агенция

Редът е строг, няма измами при трансплантациите, уверяват от ресорната агенция

Шефката Марияна Симеонова не иска да се изгуби вярата заради този случай

"Да ни помогне да разрешим проблемите, които имаме с болници, които са бази, те са търговски дружества и това би могло по някакъв начин да се промени и да се улесни. Да актуализират, ако може, Закона за трансплантации и наредбите към него, защото по данни на колеги около 500 души в страната годишно се нуждаят от трансплантация на роговица".

Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) трябва да упражнява контрол върху клетъчните терапии и биотехнологичните продукти, смята доц. Жанет Мазгалова. Според нея сега такъв контрол няма.

Тя посочи още, че тъканните банки нямат електронна връзка с ИАТ, което сериозно утежнява работата им.

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка
Обновена

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка

Финалната дума ще бъде на министъра

Д-р Мазгалова заяви, че са работили добре с подалата оставка директор на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Марияна Сименова. Същевременно имат някои препоръки към агенцията, като това - тя да започне да упражнява контрол върху клетъчните терапии посредством столовите клетки.