Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ.

Той бе категоричен, че тя трябва да се промени, защото в момента е "оплетена в бюрократични окови". По негови думи решенията, които частните фондове биха взимали за 3 дни, в момента се взимат от Касата за 30 дни.

Той каза още, че всички промени, които са били направени в първоначалния формат на осигурителния модел, практически са попречили на НЗОК да функционира. Това, което виждате в момента, няма нищо общо с това, което беше заложено, увери д-р Дечев.

Той призова Здравната каса да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава политически или корпоративни интереси.

Публична тайна е, че касата на практика се одържави - т.е държавата, въпреки че внася около една трета от вноските в бюджета на касата, на практика контролира изцяло ръководството, заяви д-р Дечев.

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?

Според него все още не са решени генерални проблеми. "Министърът обяви, че НЗОК ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове. Т.е ако те могат да избират с кой да сключват договори, би трябвало бъдещата каса също да може да си избира, което в момента е огромна пречка", обясни той.

Д-р Дечев изрази опасение, че частните осигурители няма да желаят контингента от хора, които живеят на прага на бедността. По негови думи те са около 3,5 млн. души от 6,5 млн. осигурени лица.

Той обаче е категоричен, че държавата няма как да "абдикира" от този контингент от хора и трябва да им осигури достъп от здравеопазване.

Според д-р Дечев е илюзия, че медицинското съсловие ще продължава да работи при подобно заплащане. Той не изключва и възможността напрежението, което в момента има сред медицинските сестри, да се прехвърли и върху лекарите.

Здравният модел на Ананиев бил за богати нации

Здравният модел на Ананиев бил за богати нации

Българският народ не е сред тях, напомня вицепрезидентът на КНСБ