НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на осигурените лица. Това е една от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, който ще бъде представен днес.

Въпреки че тази вноска ще остане в размер на 8% от доходите, при частния фонд ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неизвестен. Освен това, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров пациентите няма да плащат повече с предвидените промени. Възможността ни като граждани да избираме къде да внасяме парите си, е в наш интерес, защото, ако не ни харесват условията на един фонд, можем да изберем другия, заяви той пред bTV.

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Действащият здравноосигурителен модел е съсипан до неузнаваемост през годините

От своя страна здравният икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков обясни, че новият модел цели да създаде конкурентна среда, тъй като конкуренцията сваля цените и повишава качеството. Все още обаче не било ясно как ще бъде постигната тази конкуренция по думите му.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов се позова на доклада на ЕК, според който българинът доплаща най-много от европейците за здравеопазване.

"Този модел, който ни се предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези", категоричен бе той.

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Нормативните изменения ще бъдат внесени в парламента през есента