"Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел предвиждат огромно количество публичен ресурс да отиде в ръцете на частни застрахователи". Това заяви пред БНР бившият здравен министър и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев.

Той заяви, че е запознат с модела и презентацията, която настоящият здравен министър Кирил Ананиев ще представи на 15 юли. Според Семерджиев, новият модел е по-лош дори и от представения преди една година. 

Президентът призова здравният модел да бъде преосмислен

Президентът призова здравният модел да бъде преосмислен

Радев обеща на медицинските специалисти да съдейства за решаване на проблемите им

"Той е толкова недомислен и толкова корпоративно зависим. Той регулира застрахователите да влязат в основния пакет, което съчетано с един от регламентите, които дава - застрахователите да формират печалба от публични средства, това наистина минава вече абсолютно всички очаквания. Колосално количество публични пари ще изтекат в частни джобове", предупреди Семерджиев.

Според него се очаква сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници.

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Действащият здравноосигурителен модел е съсипан до неузнаваемост през годините

За предложеното от Кирил Ананиев формиране на възнагражденията в сектора, която здравният министър предлага - заплатите на санитар - медицинска сестра - лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2.

"Ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и от тях още 25% са възможност за допълнително материално стимулиране, към тях добавете и 33% осигуровки, ще видите, че за стопански разходи на болницата не остават абсолютно никакви пари, тоест това ще бъде административен фалит на болниците", заяви Семерджиев. 

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Предложенията на МЗ са основа за ефективен, финансово логичен модел

По думите му споменатите 50 млн. лева за заплати на медиците не са дадени допълнително. Те са за сметка на резерва на НЗОК. Ще имаме доста сериозна и тежка ситуация в здравеопазването, още повече че за тази година бюджетът е планиран с минус 50 млн. лева, категоричен е бившият здравен министър.

"Един общопрактикуващ лекар получава по-малко пари за свой пациент от един избирател, който е избрал определена партия. Ние имаме изключително неглижиране на здравната помощ", заяви Илко Семерджиев. 

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Нормативните изменения ще бъдат внесени в парламента през есента

Според икономиста от "ЕКИП" Аркади Шарков, подчерта че освен няма как един труд да се оцени с коефициент.

"Третирането на търговски дружества, каквито са държавните, общинските и частните болници, по различен начин, може и се интерпретира от Европейския съюз като държавна помощ, за което съвсем спокойно могат да ни наложат глоби... Оценката на труда не се прави централизирано, няма как един труд са оцени с коефициент. Трудът се измерва субективно. С този коефициент ще се създадат търкания в системата", смята Шарков.

Освен за заплати, трябва де се мисли и за осигуровки, които се плащат от болниците. Според него е проблем, че не се затварят болнични заведения. "Здравеопазването не е политически сектор. В момента, в който се политизира, се получават тези диспропорции в системата", каза още Аркади Шарков.