Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните действия на медицинските специалисти и неудовлетвореността на пациентите в България показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен. 

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на Инициативния комитет, който организира протести в цялата страна с настояване за спешни действия за преодоляване на неравенствата в системата на здравеопазването.

По думите на Радев е необходимо в центъра на здравната система да бъде поставен човекът и неговото здраве, а не печалбата от болестите на пациента.

Президентът заяви подкрепата си за справедливите искания на медицинските специалисти и се ангажира да съдейства за разрешаване на проблемите в рамките на своите правомощия.

"Настоявахме за тази среща, защото имаме доверие в президентската институция и очакваме морална подкрепа", отбелязаха представителите на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и физиотерапевти.

Според тях настоящият модел на здравеопазване е порочен, защото поставя основен акцент върху активното лечение, а дейностите за профилактика и грижите за долекуване на практика не съществуват.

Медицинските специалисти са на мнение, че здравната система има интерес българинът да е болен, защото пациентите генерират приходи.

Те обясниха, че настояват не само за по-високи заплати, но за промяна на модела, така че да не са принудени да напускат страната.

Медицинските специалисти споделиха пред президента и за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им заради активната позиция в протестните действия.

"Настояваме също за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират правото на представителство за всяко съсловие сред медицинските специалисти", допълниха още те.