6 учители в Самоков са дали положителни проби за коронавирус. Четирима от преподавателите са от училище "Неофит Рилски" и са участвали в Националното външно оценяване. Двама са били квестори. Единият учител се намира в болница, а другите са на режим домашно лечение.

Кметът на града Владимир Георгиев обясни, че не се знае откъде е тръгнала инфекцията, а и изследването за това се прави от Регионалната здравна инспекция.

Георгиев обясни, че по-голямата част от заразените в града са под домашна изолация.

Кметът заяви, че през последните два дни се забелязва спад в новозаразените. Карантината в града е удължена със седмица. Под изолация в Самоков е и ромската махала в града, като обаче жителите там настояват карантината и мерките да паднат.

Шефът на РЗИ Георги Николчев посочи, че от 21 април, когато е първият случай в града, са установени 148 души инфектирани. До този момент умолявахме мерките да бъдат спазвани, но е дошло време да се приложат най-строгите мерки на закона. Положението се овладява, бройките намаляват.

Николчев настоя, че ромската махала в града е част от "Седми квартал" и няма съвпадение между случаите и махалата. Въпреки това той посочи, че в целия "Седми квартал" са открити над 80% от всички случаи.