Зам.-министър Жени Начева свика специална пресконференция в Министерство на здравеопазването, на която да обясни на журналистите как да разбират, пресмятат и тълкуват данните от единната информационна система за ситуацията с епидемията от коронавирус.

Данните за COVID-19 у нас на 5 юни 8.30 сутринта

Данните за COVID-19 у нас на 5 юни 8.30 сутринта

34 нови случая

Разминаването в данни, изнасяни до момента, и това, което се виждаше тази сутрин в сайта, Жени Начева обясни с нуждата от време за изграждане на система - внедряване, тестване и същинска работа. Имало данни, които се събират и ръчно, а всички институции - болници и лаборатории, които подават данни, са събирали данни по различен начин. Освен това информацията и критериите за COVID-19 се променяли във времето и то не само в България, а и във Великобритания, Испания и Ирланзия и други страни правели коригиращи записи.

Жени Начева изрази вярата си, че след време - два - месеца - всички граждани и медии вече ще бъдат убедени, че всичко, което се прави от МЗ в момента, заслужава доверие и уважение, тъй като това се прави с цел да има прозрачност и да не се крие никаква информация. 

Дайте ни малко доверие да видите как работи системата в следващите дни и ще видите колко е полезно за прозрачността, която давате на хората, посъветва Начева медиите. Самите числа сами по себе си са важни, но това, което ни дава системата е още по-важно, по думите на Начева. Благодарим за доверието и оставаме на пълно разположение, каза тя на пресконференцията, която продължи 1 час.

За улеснение на медиите, вече ще се изготвя и предоставя справка, обясни Жени Начева като "поемане на ангажимент" от страна на МЗ. По този начин ще се поправят и коригират грешките. Жени Начева призова да бъдем толерантни и търпеливи, тъй като за всяка работа се изисква време.

77 лечебни заведения и 144 лаборатории (32 регистрирани към МЗ за PCR тестове) вкарвали данни в системата, 32 ставали и грешки. Човешкият фактор не може да се пренебрегне. Трябвало всички, подаващи данни в системата, да се стиковат, както и да подават данни по един и същи начин и по едни критерии. 

Като разминаване в цифрите, Начева посочи цифрите за починалите 149 вчера при двама отчетени за денонощие и днес - 159 при отчитане на денонощие без смъртни случаи за денонощие. 10-те смъртни случаи, отчитащи се в системата, Начева посочи като добавен брой, но починали в края на април и началото на май месец.

Жени Начева: Има необходимост от преходен период от време, в който да се изчиства информацията.

Винаги сме били честни, откровени и прозрачни, увери зам.-министър на здравеопазването.

Данните от информационната система показват, че занапред ние сме създали една устойчива, прозрачна и ефективна система, която на ниво ЕГН да позволява регистрирането и движението на всеки един пациент в страната, каза тя.

В някои лечебни заведения ситуацията с коронавируса наложило да се определят конкретни хора, които да подават ръчно данни. Част от тях били подавани в хода на деня, но при напрежението изобщо и според компетентностите ставали и грешки. Самите заведения не подавали по едно и също време информацията.

Необходимото спокойствие и компетентност, подчерта Жени Начева.

Осем души в Самоков са с COVID-19

Осем души в Самоков са с COVID-19

Петима от тях за изпратени за лечение в "Св. Анна", трима - асимптомни

Тяхното желание било автоматично пълната информация да излиза, така че медиите да влизат на сайта и да ползват информацията по всякакъв начин. Проблемът дойде с разминаване на числата и то е единствено по отношение на тестовете и починалите лица, изтъкна тя.

Искахме да направим, така че в реално време да актуализираме информацията. Взели сме всички мерки за коригиращи и прецизиращи действия. Занапред информацията ще се попълва по еднакъв начин, ще се търси контрол от оторизираните лица и няма да се допускат подобни неща, увери Жени Начева.

Две положителни проби за COVID-19 в Пловдив

Две положителни проби за COVID-19 в Пловдив

Едната е на моряк, чиято първа проба била отрицателна

Зам.-министърът на здравеопазването бе категорична, че: "не би използвала думата хаос за информационната система, защото общото число на данните не се разминавало по същество, освен по причините, които вече дала.

35 общо са заразените с коронавирус за изминалото денонощие, стана след близо 20 минути разяснения и много пъти връщане и обяснения на данни и цифри. Общият брой на потвърдените случаи на заразени с коронавирус вече е 2 627. Хоспитализираните са 149, а излекуваните общо 1 390.

Днес информацията, която сме качили на сайта, показва, че до момента са направени 87 890 PCR теста. Резултатът днес е за 223 нови теста. Новите тестове, които са направени за един ден, всъщност са 1276, защото не са отчетени резултати, които са излезли след 16.00 на вчерашния ден до 00.00 на вчерашния ден.

По време на пресконференцията не стана ясно кой ще понесе отговорност за разминаването на данните за COVID-19, но Начева отговори, че усилията на всички били: да дадат абсолютно честна и вярна на обществото информация.

Това, което правим занапред е ежедневно да наблюдаваме числата и да имате пълна яснота какво се случва по темата. Информацията ще бъде донадградена и развита, увери Жени Начева.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев коментира, че той също щял да бъде учуден, ако нямало разминаване в първия ден на работа на системата. Според него няма никакъв интерес да се лъже с данните за коронавируса. Проф. Кантарджиев не се съмнява, че се манипулират грешките, защото те се виждат.

Директорът на столичната Районна здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев се присъедини към мнението на проф. Тодор Кантарджиев за информационната система, че който не работи, той не греши. В нея данните се нанасяли от три различни източника - от лабораториите, от болниците и от РЗИ-тата. Много често се случвало, че лаборатория подавала положителен резултат, дублирала резултата с болницата, където е хоспитализиран пациентът впоследствие, отбеляза д-р Пенчев.

По думите му това довело до доста разминавания и дискусии между лечебни заведения, РЗИ-та и лаборатории. Имало разминавияна и при карантинираните, тъй като една част от тях се оказвали приети в болница, а пък друга част от приетите починали. В последните няколко дни тези над 1 000 души, които са в София-град обстойно били проучени. Има още грешки за изчистване и данните периодически трябва да бъдат актуализирани, настоя д-р Пенчев.

Той даде пример от вчера с голяма болница, която качила над 70 случая хоспитализирани, които ги няма, а има няколко. Човешкият фактор и напрежението си оказват влияние, завърши той.