"Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха",

Това заяви пред Нова телевизия директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Той поясни, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

"Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма", допълни д-р Костов.

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. "В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри - по-малка част от тях болни, останалите - карантинирани", каза още той.

Критична е ситуацията с пациентите с COVID-19 в болницата в Шумен

Критична е ситуацията с пациентите с COVID-19 в болницата в Шумен

Инфекциозното отделение е препълнено

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил подобно намерение.

"Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът обаче не ни позволява да върнем никого", заключи директорът на болницата в Шумен.

По данни на Единния информационен портал новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в Шумен са 64.