Училището не е огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това уточни пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ в коментар на актуалната епидемична обстановка у нас.

От коронавирус децата и младите хора боледуват значително по-леко, както показа епидемията до този момент. Затова е специалистите не очакват броят на заразените с нужда от лечение в болница да се увеличи значително. Разпространението на инфекцията обаче ще се повиши. "Увеличаването на заразените е очаквано - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява".

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, те ще останат начин, по който инфекцията ще се разпространява", обясни докторът.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората и най-вече на умората да се спазват мерките. Основно е увеличаването на контактите и неизползването на предпазни средства - логично е да има пик след събиране на много хора на мач, протест или на училище.

"Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", отсече Симидчиев.

С идването на есенно-зимния сезон експертите очакват увеличаване на заболеваемостта от всякакви инфекции, включително и от коронавирус. Затова ще допринесе и замърсяването на околната и битовата среда заради паленето на печки с дърва и въглища и увеличаването на фините прахове частици, които предразполагат към боледуване.

Пулмологът смята, че здравната система все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане в следващите месеци. Според Симидчиев в интензивните отделения няма да има проблем с ресурса.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание с информационни кампания, а не да се нарежда на хората какво да правят.