Макар здравните власти вчера да звучаха успоително, че локдаун не се налага и има задържане на броя на новозаразени случаи, коронавирусната вълна у нас продължава. За вълната, за това как работи ковид зоната и защо българинът не иска да се ваксинира разговаряме с д-р Галинка Павлова, управител на "ДКЦ V Варна - Св.Екатерина".

Д-р Павлова, колко пациенти са преминали през вашата COVID зона?

Положихме много усилия, за да разделим потока от пациенти - тези, които са с коронавирусна инфекция и тези, които не са заразени с COVID-19. За целта направихме отделен вход за зоната, извън лечебното заведения. Кабинетът е оборудван с всичко необходимо и към момента през него преминават около 35 до 40 човека дневно. В четвъртък и петък, дните през които осигуряваме възможност за образно изследване на пациентите, които имат необходимост от такова, бройката се увеличава и достига до 50-55 човека на ден.

С какви оплаквания идват основно пациентите?

Типичната симптоматика от началото на пандемията, сега при четвъртата вълна се промени. Преди преобладаваха симптоми като загуба на обоняние, вкус, висока температура, сега оплакванията са много различни, като зависят от възрастта на пациента, от това има или не придружаващи заболявания и дали е ваксиниран. Водещи са отпадналостта, безсилието, много силното главоболие, температурата не е толкова висока - между 37,5 до 38,5 градуса. Сега кашлицата не е от основните симптоми. За съжаление при нас идват и пациенти, които имат проблеми с дишането. Това са тези болни, които късно се обръщат към COVID зоната. Често те не могат да преценят сериозността на състоянието им, за да потърсят навреме лекарска помощ. Други от тях, изплашени да не закъснеят и да не се влоши състоянието им, идват в кабинета дори без да имат промяна в общото им състояние.

Често лекарите казват, че пациентите търсят лекарска помощ прекалено късно и съветват още при първите симптоми да се обърнат към специалист. Така ли е в COVID зоните?

Част от пациентите знаят, че са болни, но не се обаждат на личния си лекар и не се обръщат към COVID зоната. Повечето от тези пациенти купуват тестове от аптеките и при положителен резултат се изолират у дома, като се самолекуват с медикаменти по съвет на близки. Само преди един ден имах възрастна пациентка, която е стояла 9 дни в къщи, знаейки, че е болна. В състоянието, в което я доведе нейна близка, тя беше вече за хоспитализация със сатурация 86, т.е. отговорността в случая е на пациента. От друга страна има и такива, при които лечението се извършва дистанционно по телефон от ОПЛ. Някои от тях не са в състояние да съобщят правилно оплакванията си и не биха могли да преценят колко сериозно е тяхното състояние. В COVID зоната идват за рентгеново изследване доста късно, когато вече е налице и имат проблеми с дишането. В тези случаи насочваме болните за хоспитализация. Това са предимно по-възрастни хора, които неглижират навременното лечение. В ДКЦ-то закупихме апарати за телемониторинг - дистанционно проследяване на сърдечната дейност, пулса и сатурацията. Предоставяме ги срещу заплащане на пациентите с придружаващи хронични сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бял дроб, такива които живеят сами в села от областта. Интересът е много голям, защото проследяването на тяхното състояние гарантира своевременна реакция от наблюдаващият специалист - кардиолог или пулмолог, за корекция на лечението или навременна хоспитализация. От всички пациенти, които преминават през COIVD кабинета, около 10-15% са тези, които са неглижирали своето състояние или до последно са разчитали на лечение по телефона.

Идват ли при Вас ваксинирани лица, които са се заразили с COVID-19? Ако да, според наблюдението ви, по-леко или тежко го карат?

Има такива лица, но те са не повече от 3 до 5% и боледуват много по-леко, с оскъдна симптоматика, без усложнения, т.е. пациентът има някакви оплаквания, идва в COVID кабинета, правим тест, излиза положителен, но неговото общо състояние не е притеснително. Обикновено съобщават, че имат неразположение, отпадналост и температура до 37,5. Факт е, че заболяването при ваксинирани лица не протича тежко.

Защо според вас хората не вярват на ваксините?

От една страна - народопсихология. Ние сякаш сме устроени така, че за всичко да сме против. В лечебното заведение имаме ваксинационен кабинет. Направили сме над 15 хил. имунизации. Много от пациентите идват да се ваксинират, след като преболедуваха. Преболедували са и казват: "Ние мислихме, че ще ни се размине, че това на нас няма да ни се случи, но видяхме колко тежко протича и затова решихме да се ваксинираме." От друга страна, все още здравната култура на хората не е на висотата, на която трябва да бъде. Малко се говори, дори в училище, за ползите от ваксинацията, т.е. нямаме изградено положително отношение към имунизацията като цяло, а не конкретно в случая. От значение е и разнопосочната информация, която ни залива ежедневно от медиите или в социалните мрежи - хората се объркаха. Щом не малка част от хората се доверяват на баячки и гадатели, защо се учудваме, че вярват на несъстоятелни конспиративни истории. Във Варна общината взе решение и ние провеждаме информационна кампания за ползите и рисковете от ваксиниране срещу COVID-19. Нашето лечебно заведение е направило 10 информационни беседи в различни предприятия, където хората задават конкретни въпроси. Те искат да знаят дали за тяхното заболяване - например диабет, паркинсон, разширени вени, астма и други, е показана имунизацията, как ще им се отрази и ако могат да се ваксинират с коя ваксина. Хората имат нужда от личен контакт, от съвета на личности, които познават и на които вярват. Ние, здравните специалисти сме изключително много натоварени в момента и за съжаление, нямаме време да разговаряме с пациентите. А всеки има своите притеснения и иска да се консултира, а не да разчита на това, което е чул по медиите. Част от хората, присъстващи на тези информационни срещи, след това се включиха в списъци с желаещи да бъдат ваксинирани.

Как по-бързо ще излезем от пандемията?

Не зная как това да се случи по-бързо. Но знам, че трябва да бъдем гъвкави. Аз съм "за" това всички, които са преболедували, независимо дали са регистрирани или не в националната информационна система, да получат документ, даващ възможност да работят и да живеят нормално. Ние няма да се спасим от този вирус в близките няколко години. Ще следва вълна след вълна от нарастване на заболеваемостта, по подобие на грипния вирус. Трябва да продължим да спазваме изискванията за дистанция, дезинфекция и носене на маски, да запазим спокойствие, да не политизираме пандемията и да поддържаме здравната система в готовност.