"Скандалът с ваксините е чисто политически", заяви по bTV бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

"Той налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата. Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести", аргументира се Ненков.

Той поясни, че България не фигурира в дългосрочните планове на двете фирми-производителки на тези ваксини, защото те планират производството за 4-5 години напред. Проблемът бил, че нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а.

"Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно", допълни той.

"Нашите народни избраници трябва да намерят начин за ваксините с която и да е от двете фирми да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години", каза още Ненков.

"Той изтъкна, че другите държави си планират разходи за ваксини за години напред. Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две", заяви Ненков и препоръча на родителите да ваксинират децата си.

"Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба", обясни той.

Според Ненков сумата не била непосилна. "Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува", допълни Ненков.