150 млн. европейски граждани боледуват от алергия. Това обяви председателят на Българското дружество по алергология проф. Васил Димитров. В партньорство с Университетската болница „Александровска” и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, стартира национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”.

В редица градове ще бъде провеждано безплатно тестване и измерване на дишането. Сред тях е Стара Загора, където тестуването стартира на 18 май. Кампанията ще се проведе също в Берковица, Пловдив, Перник и други.

50 на сто от болните са недиагностицирани или погрешно диагностицирани, сочат данните, които бяха представени на пресконференция по повод старта на кампанията. Около 20 % от хората са с тежка алергия. Проф. Васил Димитров прогнозира, че след 9 години всеки втори европеец ще е засегнат от алергии. 142 млрд. евро могат да бъдат икономисани, ако на пациентите  бъде поставена точна диагноза.

От бронхиална астма страдат 334 млн. пациенти в света. За това заболяване през 2011 г. са похарчени близо 20 млрд. долара за астматиците от 15 до 64 години. Статистиката показва, че ако през 1900 г. честотата на алергичния ринит е била 0.1 %, то сега тя е 25 %.

Най-честата хронична болест в детска възраст е астмата. В 90 % от случаите причината е алергия. Специалистите съветват да се опитваме да отглеждаме децата си по-близо до природата.

Специалистите изтъкват, че имунотерапията при алергичен ринит предотвратява развитието на астма.

250 000 души умират от астма за година в световен мащаб. България има сравнително ниска смъртност на фона на средствата, които отделя за това заболяване. Данните сочат, че страните, които са с добри икономически статут и отделят повече пари, имат и по-ниска смъртност.

Тревожно звучи констатацията, че почти 50 % от алергичните пациенти никога не да получавали правилна диагноза и лечение.

Около 1500 лежащо болни пациенти минават всяка година през УМБАЛ „Александровска”, обяви доц. Костадин Ангелов, шеф на болничното заведение. Около 13 000 пациенти с алергични заболявания преминават през кабинетите на болницата. Той също прогнозира, че след 9 години всеки втори човек ще е пациент на лечебното му заведение.

В България има качествена диагностика, лечение и контрол, увери акад. Богдан Петрунов, зам.-председател на Българското дружество по алергология.