Националният план на България за готовност при пандемия ще служи за генерична готовност на държавата да се готви за каквато и да било пандемия. Това стана ясно при представянето му на брифинг в Министерския съвет.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че при изготвянето на плана са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол по заболяванията.

Основните цели на плана за готовност за пандемия са ограничаване на заболеваемостта и смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, поддържане на функциониране на сектори, осигуряване на постоянна, достоверна и актулана информация за хода на пандемията.

Националният план за готовност при пандемия има общ характер и включва основни насоки за действие. Представеният национален план е програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и всички комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държавата за справянето при определена пандемия.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

Националният план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за конкретното заболяване. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашето общество се изправи пред друга пандемия, поясни здравният министър.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изтъкна, че основното, което се опитват да кажат е, че в изпълнение на решение на НС бил разработен генеричен план, който касае пандемиите. Полезно е да има такъв план, защото дава основните насоки и точки - как да се прекъсне епидемичният процес и как да се осигурят във възможно най-кратък срок ваксините, обясни доц. Кунчев.

Ключово значение има посланията към хората, на какъв език се казва или стигаме до феномена, когато сме във вълна на епидемията, да се твърди, че няма такъв вирус. След Нова година ще започнем имунизация срещу коронавируса, увери доц. Кунчев.

Според него какъв ефект да се търси върху общественото здраве, когато хората не вярват в коронавируса.

Проф. Красимир Гигов оглавява Координационния съвет за ваксините

Проф. Красимир Гигов оглавява Координационния съвет за ваксините

До края на седмицата София и Пловдив ще получат хладилници за ваксината на "Пфайзер"