От 8-те души, които бяха установени вчера с положителни проби за коронавирус, трима са приети в болница, останалите са под карантина и домашно наблюдение. Хоспитализираните не са в тежко състояние. Това посочи на редовния брифинг тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

От установените като заразени вчера най-младият пациент е на 24 г., а най-възрастният - на 80 г. и е настанен в "Пирогов". В болницата са проведени всички тежки дезинфекционни мероприятия, другите болни и персонала са карантинирани. На входа на болницата е разположена полиция. Уточняват се контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест, различни от диагнозата, за която е приет.

Още седем нови случая на коронавирус в страната
Обновена

Още седем нови случая на коронавирус в страната

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет

Тази нощ няма оповестени нови случаи, които да са установени у нас. На Балканите обаче ситуацията ескалира - в Гърция случаите на установен коронавирус са достигнали 190, в Румъния - 95, Словения - 141, Сърбия - 35, Албания - 33, Босна и Херцеговина - 18, Северна Македония - 14, Хърватия - 31, Турция - 5 случая.

В Италия - случаите вече са с 2547 повече, достигнаха над 17 000 заразени, от които са починали 1266. Новите смъртни случаи са 250 за 24 часа, а 1400 са критични в момента.

В света в Китай се регистрира най-нисък ръст за денонощието - само 11 заразени. Вече 145 000 са заразените с коронавирус в света. 5436 са починали, а възстановените са 72 000 души.

Вчера в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец - 13 март - 13 април във връзка със ситуацията очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март - ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес - затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Здравният министър актуализира своята заповед за коронавируса

Здравният министър актуализира своята заповед за коронавируса

Бяха внесени уточнения в терминологията

Редица държави в Европа също въведоха извънредно положение - Италия още преди дни обяви такова, след ескалация на заразата, тръгнала от област Ломбардия. Чехия и Испания също обявиха извънредно положение.

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса
Обновена

СЗО обяви: Европа вече е епицентър на пандемията с коронавируса

Вече над 5000 души са починали

Коронавирусът достигна и до САЩ, като първият щат в извънредно положение бе Калифорния, а президентът Доналд Тръмп ограничи вчера и пътуванията на граждани от Европа към САЩ, след като това бе направено вече за Китай, Иран и Корея. На 13 март извънредно положение бе обявено и в САЩ.