Няма епидемиологична връзка помежду потвърдените 5 случая на морбили в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви - хрема и кашлица и макулозен обрив.

В 4 от случаите става въпрос за деца - най-малкото е на годинка и 8 месеца, след него - две деца на годинка и 9 месеца, и едно дете на 3 години. Данните са от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Петият заболял е 37-годишна жена, като случаят е съобщен от столичната здравна инспекция.

Заразените са с инфекционист и са хоспитализирани.

И петте случая са потвърдени лабораторно вчера, 13 февруари, в Националната референтна лаборатория "Морбили, паротит и рубеола" към Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Там са изследвани и други две контактни деца, без клинична симптоматика, които са с отрицателен резултат.

5 случая на морбили в България

5 случая на морбили в България

Внимание към личните лекари и здравните медиатори

При проведените до момента епидемиологични проучвания е установено, че лицата не са имунизирани срещу морбили и не дават категорични данни за контакт с болни лица.
Вероятно се касае за различни източници на инфекцията, предизвикали спорадични заболявания, пишат от МЗ.

Здравните органи са издирили общо 145 контактни на заболелите лица, които са под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.

С цел недопускане разпространението на заболяването Министерството на здравеопазването е дало указания до здравните инспекции за засилване на контрола и преглед на пациентските листи от общопрактикуващите лекари за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината, както и на необхванати лица.

Министерството призовава всички родители да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Осигурени са достатъчно количества ваксини за провеждане на имунизация срещу инфекцията, уверяват здравните власти.

Припомняме, в началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.
Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани.
Стигна се и до смъртен случай - 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от шарката.

През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването.

Държавата започва кампания за ваксинация срещу морбили и рубеола

Държавата започва кампания за ваксинация срещу морбили и рубеола

Кампанията е насочена към най-уязвимата част от населението

Морбили (дребна шарка)
Морбили е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството още веднъж обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването му изисква последователни действия и високо имунизационно покритие сред населението.

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

СЗО предупреждава за тройно увеличение на морбили в Европа

Близо двойно повече загинали за година, липсва пълно покритие с ваксинация

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа през 2018 г. са починали 72 души от морбили, в сравнение с 42 през 2017 г.

Европейските страни с най-голям брой случаи на морбили от януари до декември 2018 година са: Украйна (53 218), Сърбия (5 076), Израел (2 919), Франция (2 913), Италия (2 517), Руска Федерация (2 256), Грузия (2 203), Гърция (2 193), Албания (1 466), Румъния (1 087).