Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) настоява за специално внимание на необходимите мерки за превенция на рака.

Причината е тревожната скорост, с която нараства броят на раковите заболявания и свързаните с рака смъртни случаи в ЕС, при положение че около 40% от случаите на рак са предотвратими.

ЕИСК приветства предложението на Европейската комисия за препоръка на Съвета относно раковите заболявания, предотвратими чрез ваксинация, като последваща инициатива във връзка с плана на ЕС за борба с рака.

Комитетът акцентира върху ваксинацията срещу човешкия папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит В (HBV), тъй като тя може да предотврати някои видове ракови заболявания, причинявани от тези вируси.

България е единствената страна в ЕС с нарастваща смъртност от рак

България е единствената страна в ЕС с нарастваща смъртност от рак

Страната ни е една от малкото без национален план за борба със заболяването

Подчертава се необходимостта от подходяща информация, образование и комуникация за насърчаване на ваксинирането на целевите групи. ЕИСК посочва, че мерките за превенция на рака трябва да са насочени и към двата пола. Откроява се важната роля на общопрактикуващите, семейните и училищните лекари и организациите на гражданското общество в начинанието.

Милена Ангелова, докладчик по становището на ЕИСК, настоя за борба със стигмата и неверните представи, свързани с ваксините.

"Съществува например погрешно схващане, че ваксинацията е предназначена само за млади момичета. Това обаче не е така. За да се изкоренят тези вируси (HPV, HBV), трябва да привлечем също и вниманието на момчетата и на техните родители", посочи тя.

Според съдокладчика Сара Фелсеги е изключително важно да "се преобърнат скептичните нагласи".

1 300 000 европейци са починали от рак за година

1 300 000 европейци са починали от рак за година

До 2035 г. ракът може да стане доминиращ

ЕИСК призовава за всеобхватен подход за борба с рака с добре функционираща и интегрирана система за превенция във всичките ѝ форми, включваща първична превенция (ваксинация, здравословен начин на живот), вторична превенция (скрининг) и третична превенция (грижи и рехабилитация). Беше подчертана и спешната необходимост от продължаване на скрининга при пациенти, диагностицирани с рак, за цял живот с цел откриване на потенциални вторични тумори.

ЕИСК отбелязва, че ваксините трябва да бъдат достъпни за всички и призовава за по-целенасочени усилия, за да се достигне до хората от групите в неравностойно положение и хората, изложени на специфични рискове.

За да бъдат ваксинациите налични и достъпни, превенцията на рака трябва да се разглежда като политически приоритет и съответно да бъдат заделени необходимите финансови, материални и човешки ресурси, посочва се в становището.

DW: Пандемията помогна за създаването на ваксина срещу рак

DW: Пандемията помогна за създаването на ваксина срещу рак

Какви надежди дава това...