2.7 милиона души са заболели от рак в Европейския съюз през 2020 г., от тях 1 300 000 са починали. Ако не се вземат спешни мерки, то до 2035 г. случаите на болни от рак ще нараснат с 24-25% и ракът може да измести другите заболявания. За това предупреди евродепутатът от групата на ВМРО Андрей Слабаков на онлайн пресконференция в рамките на усилията Европейския съюз да овладее разрастването на заболяването.

Той обясни, че комисиите в Европейския парламент не са експертни, а взимат политически решения на базата на експертни мнения. Предстои Европейският план за борба с рака да бъде приет с огромно мнозинство в Европейския парламент. Планът е политически ангажимент и по него работят не само изтъкнати лекари и експерти, но и политици, уточни евродепутатът.

Европейският план за борба с рака разполага с финансиране от 4 млрд. евро. Това, което притеснява Слабаков, е, че средствата в плана са разпределени още преди да бъде гласуван в пленарната зала. Другите европейски лидери говорили за усвояване на плана, Андрей Слабаков като чуел думата "усвоявам" - това било равносилно на кражба и нищо няма да достигне до хората.

Едно от най-големите достойнствата на европейския план е, че се говори за конкретни неща - как да се подобри достъпът до медицинска грижа на хората, болни от рак. Пациентите трябва да получат възможност да се лекуват без значение от коя държава на Европейския съюз става въпрос, настоя Слабаков.

"Болестта не се интересува от политически пристрастия и всички трябва да се обединим. Раковите заболявания се увеличават непрекъснато и ако не се предприемат мерки, просто ще стане страшно", предупреди евродепутатът.

Слабаков настоя още за равен достъп и лечение на ракови заболявания, идеята е да не се прави разлика между пациентите според страната от която е, както и да се подобри качеството на живот на болните от рак. Докато не се вдигне жизнения стандарт на населението, ще имаме огромни проблеми, предупреди той и добави, че скоро може да се превърнем в "планета на акумулаторите".

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев добави, че причините за рака са в голяма степен неизвестни и натрупването на достатъчно данни е това, което може да ни води към по-ранна диагностика, но и лечение на една определена фаза. Той изтъкна, че тютюнопушенето и множество индустриални замърсители са едни от причините за увеличаване на риска от заболяване с рак.

Има сериозна нужда от целенасочена държавна политика за намаляване на смъртността от сърдечно-съдовите заболявания, настоя Кънев.

DW: Пандемията помогна за създаването на ваксина срещу рак

DW: Пандемията помогна за създаването на ваксина срещу рак

Какви надежди дава това...