Заради смяна на служител в управлението на НЗОК се наложи среща с представители на компании, които имат разрешително за употреба на лекарства за хепатит С, да бъде отложена.

Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е трябвало да бъде домакин на среща между Комисията за договаряне на отстъпки на лекарствени продукти с представители на притежатели на разрешителни за употреба или техни упълномощени представители, съобщиха от институцията.

Те са били поканени от НЗОК за договаряне на допълнителни отстъпки за лекарствени продукти, прилагани при лечение на хроничен Вирусен хепатит С, във връзка с предстояща актуализация на утвърдените от Надзорния съвет (НС) на НЗОК Изисквания за заболяването (в сила от 16 януари 2017 г.). Именно тези нови изисквания бяха атакувани от пациенти и организации на пациенти при влизането им в сила.

Атакуваха в съда новите правила за лечение на хепатит С

Атакуваха в съда новите правила за лечение на хепатит С

Нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия медикамент

С разширяването на медицинските критерии ще се осигури възможност за лечение с директнодействащи антивирусни средства на диагностицираните пациенти с Вирусен С хепатит, както на тежките, така и на леките форми на заболяването, уточняват от Здравната каса.

Срещата днес е ръководена от д-р Димитър Петров, който от днес встъпва в длъжност подуправител на НЗОК.

Припомняме, вчера стана ясно, че подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева е уволнена, въпреки че и до този момент от НЗОК или от Здравното министерство не са посочили никакви мотиви за това.

Договарянето бе отложено до утвърждаване на нов председател на Комисията, след което фармацевтичните фирми ще бъдат поканени отново.