Сдружение "ХепАктив" е завело жалба пред Върховния административен съд (ВАС) срещу новоприетите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изисквания за лечение на хепатит С.

От сдружението се надяват да спрат влизането в сила на изискванията, докато легитимността им не бъде разгледана в съда.

Изискванията за лечение на хепатит С влизат в сила от днес, 16 януари. От сдружение "ХепАктив" са таяли надежда те да отпаднат на срещата на Надзора на 11 януари, но това не се е случило. Затова в петък, 13 януари, те скорострелно са завели жалба във ВАС.

Пациенти обжалват новите правила за лечение на хепатит C

Пациенти обжалват новите правила за лечение на хепатит C

Появява се скъпото безинтерфероново лечение

Припомняме, че съгласно новите правила лекарите ще предписват най-евтината от трите съществуващи терапии. Ако се налага предписването на друга - надзорът на касата трябва да я одобри. Според жалбоподателите - липсват мотиви за това.

Жалбата е входирана от адвоката на сдружението Елмира Исмаил с искане изискванията да бъдат обявени за нищожни или да бъдат отменени като незаконосъобразни. В жалбата се иска действията на изискванията да бъдат спрени до произнасянето на съда по същество на спора.

От "ХепАктив" отбелязват, че по неведоми съображения НЗОК налага по административен път "първи", "втори" и "трети" избор на терапия.

Скандал с новото лечение на хепатит С, специалисти  оспорват решение на НЗОК

Скандал с новото лечение на хепатит С, специалисти оспорват решение на НЗОК

Касата избира медикамент...

От сдружението считат, че не са спазени ключови процедури при създаването и обнародването на изискванията. От "ХепАктив" са категорични, че изискванията пряко нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент. Освен това чрез тях се отнемало правото на лекаря свободно да изписва терапия, без да се влияе на неговата компетентност.

Припомняме, че във връзка с новите правила миналата седмица в НЗОК се състоя среща между представители на институцията и националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. Те са категорични, че критериите не противоречат на действащите в момента правила.

650 души е прогнозната бройка на пациентите с хепатит С, които ще бъдат лекувани тази година. Според участниците в срещата действащите критерии и влизащите в сила от днес съдържат едни и същи медицински показатели. Те са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти.

От Здравната каса уверяват, че лекарите не са възпрепятствани да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент.