Здравната каса изненада лекарите с нова схема на лечение на хепатит С, която предизвика недоволство сред специалистите, съобщи БНТ.

Схемата налага определен медикамент по икономически съображения, а не медицинска съобразност.

Наред с това касата посочва най-евтиния медикамент, без тръжна процедура, показва проучване на ПСН.

На фона на очакванията касата да разшири критериите, тя предприема действия в обратната посока, като налага ограничение в избора на медикаменти.
Проблемът е в това, че различните лекарства не са взаимозаменяеми, става дума за различни молекули с различно действие.

Лекарите протестират срещу подобно ограничение, което не е съгласувано с националните консултанти.

"Никъде в света няма първи избор, втори избор. Има опции. И обикновено опциите са в основата на ефективността на лечението. Лечението трябва да покрива максимално по-широк кръг от пациенти." - коментира гастроентерологйт проф. Красимир Антонов.

Хо сумите му, избраният от касата медикамент не е подходящ за хора, с напреднала чернодробна болест.

"Нещо повече при тези болни то е противопоказано. Така че, той не може да бъде първи избор. Обикновено при пациенти, които имат много придружаващи заболявания, получават много други медикаменти се избира тази схема на лечение, която позволява най-малко лекарствени взаимодействия." - допълва проф. Антонов.

Двамата заместник-министри, участващи в надзора на НЗОК отказаха да отговарят на въпроси по темата. Към момента от касата също не коментират, като обещават да дадат писмено становище през следващата седмица.

Въпроси буди и фактът, се избира определен медикамент на дадена фирма, без състезателна процедура за всички кандидати.

Наред с това касата отказва да преговаря за по-големи отстъпки, за по-евтини лекарства, въпреки че компаниите сами настояват за това, посочва БНТ.

"За да се направи подобен избор, ако оставим настрани това, че медицинската целесъобразност трябва да е водеща, би следвало да има някаква състезателна процедура уредена в законодателството. Такава няма, т. е. касата действа в условията на административен произвол. Първо няма уредба, която да й позволява да прави това, второ имало е определен победител без да има състезание. Законодателството дава възможност на касата да дава отстъпки, но не казва, че в резултат на договаряне на тези отстъпки касата може да вземе решение кой е първи, кой е втори, кой е трети избор и именно поради липсата на такава процедура, това прави решението под въпрос от гледна точка на неговата законност." - коментира Деян Денев, председател на Асоциацията на фармацевтичните производител.