От Пациентски организации "Заедно с теб" не приемат споразумението лекари без придобита специалност да дежурят самостоятелно в болниците.

"Не сме съгласни с "договорката" между Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) и Български лекарски съюз (БЛС) специализанти да дават дежурства в болници самостоятелно. Приемането и лекуването на пациенти в събота, неделя и празници от лекари без специалност е дискримативно спрямо нас", пишат от организацията.

Мотивът им е, че лекари без специалност нямат компетентност да приемат и лекуват пациенти в болниците.

Пациентите питат реторично - само в работни дни ли трябва да се разболяваме, за да ни лекуват лекари със специалност. Според тях това е в разрез с всякакви добри практики и отговорност към пациентите.

Нямаме нищо против специализантите да се обучават, но единствено и само под реален контрол на специалист, категорични са от пациентската организация. Тази договорка е обида и към труда и професионализма на всички лекари със специалности.

Очакваме Министърът на здравеопазването да спре тези застрашаващи живота ни указания до РЗИ-тата и да поеме отговорност за качественото лечение в цялата страна.

Писмото е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.