Настояваме да се даде възможност на ВМА да открие собствен университет за подготовка на военни кадри с подготовка на випуски за нуждите на отбраната, както и да се осигури правна възможност за специализация на лекарите офицери. Това обяви проф. генерал-майор Николай Петров при представянето на резултатите на болничното заведение по време на изнесено заседание на Комисията по отбрана.

Петров даде пример със себе си - ако искал да получи специалност "Токсикология", трябвало да напусне системата на отбраната. Така кадрите били лишени от възможност за израстване.

Мисля че можем да подкрепим една такава идея, заяви от своя страна председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов.

ВМА е най-предпочитаното лечебно заведение след болниците в Пловдив и Варна, по данни на НЗОК за 2015 година, обяви още Николай Петров.

Шефът на ВМА отчете, че от 2014 г. досега са успели драстично да намалят разходите си и дългът на лечебното заведение от 230 млн.лв. да бъде стопен на под 34 млн. лева. Освен това стана ясно, че ВМА работи с 200 легла повече и то при много по-нисък разход. Така, ако през 2014 г. болницата е реализирала 18 млн. лв. общостопански разходи, сега те са 7 млн. лева.

Петров припомни, че преди време ВМА е била "раздухвана по медиите" с 650 хиляди лева разходи за химическо чистене, докато сега те са сведени до 23 хиляди лева. Свити са и разходите за храна, въпреки увеличените болнични легла от 4,5 млн. лв. през 2014 г. на 1,5 млн. лв. през 2016 година. Стана ясно още, че за увеличение на основното възнаграждение на персонала, ВМА със собствени средства в размер на 1,8 млн. лв. е успяла да увеличи възнаграждението.

Проф. Петров обърна внимание на необходимостта Министерство на здравеопазването да осигури разплащането на различни дейности. Стана ясно още, че ВМА е закупила и доста нова апаратура - скенери, както в София, така и във Варна.

"Ние имаме много хубави клиники, но имаме клиники, които са в трагично състояние, както са построени", изтъкна още Николай Петров пред депутатите от ресорната комисия по отбрана.