Клиниката по детска анестезиология на "Пирогов" получи дарение от Софийска митрополия. Отдел "Милосърдие и благотворителност" към Софийска митрополия дари на университетската спешна болница най-ново поколение апарат за изследване на хемостазата - сложния процес на кръвосъсирване. С техниката ще се подпомогне процеса на лечението при най-малките пациенти, настанени за лечение в Детската реанимация.

На освещаването на дарената апаратура днес присъства лично патриарх Неофит, придружен от отец Ангел от църквата "Св. София".

Д-р Румяна Андонова, завеждащ отделението, обясни, че този апарат е една дългогодишна мечта на отделението по анестезиология. Той е много бърз и с него се работи много лесно, защото в рамките на десет минути, лекарите имат възможност да получат действителна информация за състоянието на организма и на системата на кръвосъсирване.

Снимка 360339

Източник: БГНЕС

Д-р Андонова отбеляза, че апаратът е абсолютно автоматизиран, а човешките грешки, които се случват със старите апарати, са сведени до минимум. Тя изтъкна и това, че апаратът е ценен, тъй като лекарите могат да проследят ефекта от лечението, както и дава възможност за конкретно трансфузионно лечение, при което да не се прелива просто кръв, а специалистите да се насочат към различен компонент на съсирване на кръвта.

Другите сфери, в които ще ни е полезен апаратът, са в областта на изгарянията, ортопедията и травматологията, обясни д-р Андонова и изрази съжаление, че преди да се закупи този апарат, болницата е използвала по-стар на друга болница.

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Почти 1,5 млн. лв. годишно в "Пирогов" заплащат за извънреден труд

Няма да има намаление на заплатите, нито съкращения на персонала

Отец Ангел обяви третата дарителска кампания, с която от патриаршията искат да дарят модерна апаратура и на болницата АГ "Шейново". Той призова всички, които се чувстват съпричастни към делото на църквата, да отделят средства от това, което имат, за да може още една болница да се снабди с такава техника.

"Искам да благодаря на всички, които спомогнаха за дарението, но бих се радвал един ден и църквата да има своя болница със свои специалисти, където заедно с лекаря да бъде и свещеникът", каза още той и добави, че средствата за апарата са събрани с дарения и всяка една от софийските църкви е отпуснала средства.