Транспортират 11-годишно дете до Любляна с военния самолет "Спартан".

То е лекувано и наблюдавана в Клиниката по Детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", с диагноза Остра лимфобластна левкемия. Предстои да бъде откарано до Клиниката по детска онкохематология в словенската столица днес.

ИСУЛ е отправил искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт вчера - 16 февруари.

Военни с хеликоптер и самолет транспортираха родилка в тежко състояние в София

Военни с хеликоптер и самолет транспортираха родилка в тежко състояние в София

След 3-часова операция жената е стабилизирана

След незабавна реакция на здравния министър и в координация с министъра на отбраната Димитър Стоянов е организирано незабавното извършване на полета.

Детето е придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.

Военният самолет излетя в 9.00 часа от летище "Враждебна".

По последна информация 11-годишното дете вече е кацнало в Словения безпроблемно.

Наложи се по спешност и медицински индикации да търсим съдействие от държавата, защото процедурата, която предстои на това дете в Словения е нещо, което не можем да свършим. Това каза проф. Добрин Константинов, началник на УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ" пред журналисти относно състоянието на детето, което се нуждае от рядък вид трансплантация заради тежка форма на остра лимфобластна левкемия.

Той посочи, че състоянието на детето се е влошило поради заболяването, от което страда и стойности на неговите основни показатели не са били добри. Това повиши рискът от транспортиране и затова се обърнахме към всички инстанции в страната. Всички инстанции реагираха изключително бързо, здравният министър и неговият екип светкавично бързо организираха нещата, Министерство на отбраната и всички ангажирани, отбеляза лекарят. Такава процедура не се прави навсякъде по света и това е една от най-напредничавите лечебни манипулации в клиниката в Любляна, Словения, добави проф. Константинов.

Много висок и положителен резултат се очаква от лечението на детето, увери лекарят. Методът на лечение е високотехнологичен и се прилага на много малко места, уточни проф. Константинов. Той изтъкна, че всяко заболяване има своя собствена съдба и биология, но такъв подбор, който е новаторство в медицината ще бъде в основата на такива бъдещи заболявания като на това на детето. Един от лекарите от ИСУЛ също ще остане при детето в Словения, като лечението може да продължи месец.

"За да се налагат всички методи, не сме овладели на този етап категорично заболяването и затова се налага транспортирането му в Словения. Детето се лекува от 2 години, но тъй като еволюцията на заболяването е в бърз ход, се налага прилагането на такива важни крачки", подчерта проф. Константинов.