Грижата за възрастните хора е не само да ги предпазим от поредната инфекция като коронавируса, а и да следим как се развиват хроничните им заболявания, които могат да се окажат също така опасни. Това заяви пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ.

Повод за нейното изказване е масовото "лечение" по телефона. След обявяването на извънредното положение хората избягват дори да търсят спешна помощ, каза д-р Кателиева. В действителност пневмониите, инфарктите, инсултите, перитонитите, повечето неинфекциозни заболявания си имат постоянен тренд на развитие, напомни тя.

Не нарушавате указанията на Щаба, ако сте здрави и веднъж седмично с маска, ръкавици и очила посетите възрастните си родители, съветва тя.

"Влезте вътре и вижте тези хора как се грижат за себе си, колко от лекарствата си са изпили, колко не са, в какво състояние са, дали могат да се движат спокойно, дали не залитат", призова медикът.

Д-р Десислава Кателиева посъветва да не оставяме възрастните си родители и близки ненаблюдавани и проследявани само по телефона, за да ги предпазим не само от Covid-19, но и от обостряне на техните хронични заболявания.

Тя разказа, че като спешен медик напоследък среща възрастни пациенти с хронични заболявания, които са обострени.

Тези възрастни пациенти не ги е поглеждал никой със седмици. Съгласно указанията на Щаба и изолацията, която се налага на тези пациенти, децата им разговарят всеки ден по телефона, носят храна до вратата, но нямат реална представа какво се случва в действителност, каза медикът. Тя даде пример, че никой не знае дали тези хора си пият хапчетата, дали са декомпенсирали хроничните им страдания или не.

"Много грозна гледка е, когато "Бърза помощ" ти докара напреднал инсулт в рамките на няколко дена и виждаш как този старец е лазил и пълзял, за да стигне до телефона, когато губим пациенти с инфаркти, които бихме могли да излекуваме", коментира д-р Кателиева.

Тя призна, че в момента в спешните отделения се работи много трудно, защото почти на всички хоспитализирани пациенти се правят снимки, за да се изключи разпространяване на зараза вътре в болницата.

Това, че се работи по-бавно, не означава да не се търси медицинска помощ, подчерта д-р Кателиева. По думите й от пациентите сега се изисква малко повече търпение.

Нейното наблюдение е, че млади хора също не търсят медицинска помощ. Много други болести могат да бъдат смъртоносни колкото коронавируса, допълни д-р Кателиева.