Спешна проверка в центъра по хемодиализа във Видин разпореди здравният министър Кирил Ананиев, съобщи БНР. Центърът работи на авариен режим заради повреда. Тази сутрин почина един от пациентите, чакащи за хемодиализа. До 7 октомври се очаква и отговорът на Министерството за извършения вече одит на място.

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Пациентите могат да правят животоподдържащата манипулация на собствен риск

Към момента пациентите временно се пренасочват за животоподдържащата процедура в Монтана и Лом. Останалите болни, които поемат риска да направят хемодиализа в болницата във Видин, го правят на собствена отговорност.

Припомняме, Центърът за хемодиализа във Видин е единственият в областта. В центъра очакват посещение на омбудсмана Мая Манолова и заместник-здравния министър Бойко Пенков.

На 1 октомври авария извади извън строя един от апаратите за прочистване на водата в центъра. От четвъртък, 4 октомври, хемодиализният център във Видин спира работа до понеделник.

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Алтернативата за болните е или Лом, или Монтана, които обаче са на повече от 100 км

Очаква се до тогава техниката да бъде ремонтирана, увери директорът на болницата доктор Цветан Василев.

Д-р Василев каза, че починалият пациент е 50-годишен мъж. Той не се явил в понеделник на процедура, каза директорът. Във вторник е потърсен от болницата и днес е трябвало да му бъде извършена процедура.

По информация на пациенти още през август е имало подадени жалба за нарушени стандарти при лечението в хемодиализата. Това, което те посочват, е по-малко персонал, недобра поддръжка на техниката. Директорът на болницата отговорил, че жалбата е неоснователна.

Превозването на болните на хемодиализа с таксита създава риск от зарази

Превозването на болните на хемодиализа с таксита създава риск от зарази

Част от пациентите имат и заразни заболявания

До дни здравното министерство ще предостави 180 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати и легла, съобщават от ведомството и уточняват, че се очаква проблемът да се отстрани скоро.