Спешните центрове докладват работата си в министерството си всяка седмица.

Такава нова практика вече е въведена по специална таблица. Докладват се и всички случаи включително, в които има отклонение от маршрута – т.е. пациентът не е транспортиран до най-близкото лечебно заведение, което има компетентност да окаже необходимата медицинска помощ.

При всяко отклонение ще се попълва и допълнителна информация защо е направено това. Това стана ясно от изказване на заместник-министърът на здравеопазването доктор Ваньо Шарков в Пловдив.

Припомняме, журналистическо разследване разкри схеми на предпочитания за прием в болници, които обаче удължават пътя на пациентите с километри в София. 

Той обяви и че със 170 милиона лева започва обновяването на Спешната помощ у нас. С тези пари ще се модернизират спешните центрове и ще бъдат купени нови линейки.

Скоро национален консултант ще посети на място всички спешни центрове, за да се прецени от какво се нуждаят.

В Пловдив д-р Ваньо Шарков откри обновените хирургичен блок на клиниката по урология и интензивен сектор към неонатологичното отделение на МБАЛ "Пловдив" на стойност 700 000 лева. На церемонията присъстваха областният управител Здравко Димитров, директорът на МБАЛ "Пловдив" д-р Георги Йорданов и председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Кръстев.