Случаят с нападението на екип на Спешна помощ не е бил спешен. Това каза в ефира на Нова телевизия говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

Припомняме, вчера екип на спешната помощ беше посрещнат с шамари в столицата заради закъснение от 40 минути.

Нападнаха екип на спешната помощ в София

Нападнаха екип на спешната помощ в София

Днес има повече от 220 повиквания...

Според Сунгарска при триежирането диспечерът е установил, че повикването може да изчака. "Случаят не е бил толкова спешен. Лекарката на място е преценила, че няма нужда от хоспитализация. Само и само мир да има е хоспитализиран пациентът, с работна диагноза - съмнение за вирусно заболяване", посочи тя.

При пристигането на линейката близките са били агресивни. "Шофьорът е казал, че не екипите не могат да се разтроят и линейките идват в първия момент, в който това е възможно. Това е провокирало още повече агресия и е имало шамари от страна на близките към нашия шофьор", посочи още говорителят на ЦСМП.

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Обещаните паник бутони липсват

Припомняме, в края на месец юни спешните медици се обединиха и обявиха, че ще подават масови оставки, ако не се обърне внимание на проблемите с агресията срещу тях.

Оказа се, че спешните медици са оставени да действат без нормативна база и защита в случай, че пациентът си потърси правата пред съда. 

От тяхна протестна декларация стана ясно и че те не са и обезопасени, както се обещаваше. Спешните медици посочват, че те нито се придружават от полицаи, нито са сложени обещаните им паник бутони. Такива бутони трябваше да бъдат монтирани в мобилните екипи и в спешните кабинети на ФСМП, както и в спешните отделения на болниците.

Медици заплашват с оставки, ако не се пренапише стандартът за спешна медицина

Медици заплашват с оставки, ако не се пренапише стандартът за спешна медицина

Спешните медици работят без нормативна база и защита

Сунгарска уточни, че шофьорът не е пострадал, но лекарката е много стресирана. Заради жегите вчера екипите на Спешна помощ са отработили и реагирали на над 300 повиквания, над 35 са били припадналите.

Само за тази нощ повикванията са над 200. "Има инсулти, инфаркти, починали хора, криминални инциденти. Много са обажданията за високо кръвно и стенокардия в следствие на високите температури. Много пияни, ние през целия ден вчера призовавахме да се внимава с алкохола, да не се употребява. Не е толкова страшно човек да не пие едно денонощие. Над 15 са алкохолно опиянените през тази нощ. Обострят се психическите заболявания, над 10 пъти сме викани за такива проблеми. Множество деца са с високи температури, явно вирусите са се развихрили заради жегите. Белодробните състояние също се обострят", обобщи Сунгарска.