Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) излезе с протестна декларация относно зачестилите случаи на агресия спрямо спешни екипи.

Спешните медици недоволстват срещу липсата на адекватни мерки за гарантиране на безопасността им от страна на държавата. Те подчертаха, че не се чувстват сигурни нито в мобилните екипи и спешните кабинети във филиалите за спешна медицинска помощ (ФСМП), нито в спешните отделения на болниците.

Само за последния месец има регистрирани 4 нападения срещу спешни медици - в Дулово, Несебър, Роман и Калояново.

Пиян руснак повикал спешна помощ, за да заплашва с нож

Пиян руснак повикал спешна помощ, за да заплашва с нож

Заплашвал и пристигналите полицаи

"Спрете насилието над спешни екипи, докато все още ни има", категорични са лекарите.

В протестната декларация се пита какво се е случило с преценката на риска и безопасността на над 300 мобилни спешни екипи и придружаването им от полиция при опасност. Спешните медици посочват и че обещаните паник бутони всъщност ги няма - нито в мобилните екипи и в спешните кабинети на ФСМП, нито в спешните отделения на болниците.

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

Промените в Наредбата прехвърляли компетенциите им

УС на НАРСМП настоява спешните медици незабавно да получат адекватна защита от агресията на недобросъвестни пациенти и техни близки. Според тях напрежението между пациенти и лекари ескалира и това може да застраши пряко живота както на медиците, така и на пациентите.

Спешните медици настояват още държавата да "влезе в ролята си, да се спре безотговорното и нехайно поведение от страна на институциите". Те призоваха всички пациенти да се отнасят с уважение и довери към лекарите.