Спешните медици призовават за дебат как да се промени системата, за да стане тя по- устойчива на пандемии и по-добре осигурена с персонал, защитни облекла и апаратура.

На 27 май, Международният ден на спешната медицина, от Националната асоциация на работещите в спешната помощ напомнят, че именно пандемията, в която светът е повече от години, е разкрила слабостите на системата за спешна помощ във всяка държава, включително на българската спешна помощ.

406 нови случая на заразяване на коронавирус

406 нови случая на заразяване на коронавирус

68 души са загубили битката с болестта

Закъснялата диагностика, липсата на информация в реално време за свободни легла, доведе до продължително пребиваване на пациенти в спешни отделения и в санитарни коли до хоспитализацията им. Независимо от свръхнатовареността на системата с болни от COVID-19, спешните медици се грижиха и за пациентите с други остри спешни или декомпенсирали хронични състояния.

За справянето с пандемията от COVID-19 от решаващо значение беше както безплатната и достъпна система за спешна медицинска помощ, така и ролята на сертифицирани и квалифицирани спешни медици. Измина година, през която спешните медици бяха поставени на фронтовата линия във войната с една унищожителна за човечеството пандемия. В продължение на месеци спешните медици пренебрегваха собствената и на семействата си безопасност за каузата да спасяват пациентите си. Неимоверният стрес, близостта със заразата, извънредните и натоварени дежурства, доведоха до висок процент на заразени, преболедували и загинали от COVID-19 спешни медици. Няма спешен медик, който да не е придобил през последните месеци симптоми на бърнаут и усложненията му като хипертония, сърдечно съдови инциденти, депресии и т.н.

БНТ забеляза аномалия в данните на информационния портал за наблюдение на епидемията у нас - в последните три дни общият брой на заразените медици, регистрирани от началото на епидемията, намалява. На 23 май - с двама, на 24-и и 25-и - с по един. Това означава, че медици, вписани веднъж като положителни за вируса, са изтрити от системата. От Министерство на здравеопазването са обяснили, че е обновена информацията за професията на записаните хора, установени с коронавирус - най-вероятно заради разминаване в първоначално подадената. Но те не отпадат от общия брой заразени.