9-годишният Байрям Али от село Тъжа ще получи животоспасяващо лечение бързо и в съответствие със законовите процедури. Това уверяват от Министерство на здравеопазването. Ведомството разпореди да се свика разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето.

Припомняне, че детенцето страда от тежка бъбречна недостатъчност. То е одобрено за трансплантация в Германия, но впоследствие е решено тя да се извърши у нас. Състоянието на Байрям е много тежко.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е разговарял с близките на момчето.

Критично е състоянието на детето, на което отказаха трансплантация в Германия

Критично е състоянието на детето, на което отказаха трансплантация в Германия

Проф. Петър Панчев и проф. Любомир Спасов смятат, че могат да направят операцията

Кундурджиев е категоричен, че ще направят всичко възможно детето да получи животоспасяващо лечение. Здравните власти се допитват до водещите български трансплатолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям.

Зам.-министърът има дългогодишна медицинска практика в областта на нефрологията и кардиологията.

От здравно министерство обясняват, че по предложение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца на 23 ноември 2016 г. директорът на фонда проф. Владимир Пилософ е издал заповед за подпомагане на лечението на Байрям в Университетската клиника Тюбинген, Германия.

Предложението на Обществения съвет не било придружено със съответните експертни становища. Решението за лечение в чужбина се основавало единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог.

От ведомството посочват, че съгласно законовите разпоредби министерството има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант.

Отказаха трансплантация на 9-годишно дете в Германия

Отказаха трансплантация на 9-годишно дете в Германия

Отказът за пътуване в чужбина е получен в последния момент по телефона

Д-р Атанас Кундурджиев е категоричен, че България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. Успешни присаждания на органи у нас се правят от 50 години. Той призова хората да не се отнасят с недоверие към възможностите на родните трансплатолози и към базата, с която разполагат.

Над 300 трансплатации са направени само в Александровска болница за последните години. Сред тях има и на деца.

Общественият съвет на фонда е взел решение за трансплантация на бъбреци в чужбина на Байрям на заседание през октомври 2015 година. Това е направено въз основа на обстоен преглед и становище на д-р Стоян Пеев от Пирогов. Според него детето трябва да се консултира и лекува в чужбина, поради изчерпване на възможностите в България. Това обяснява обаче във фейсбук Мария Чернева, член на Обществения съвет на фонда за лечение на деца във връзка със съобщението на здравното министерство.

Тя допълва, че година по-късно отново се разглежда заявление на детето, но за продължаващо лечение. То наистина било придружено само със становището на един лекар, но в такива случаи правилникът разрешава това, тъй като става дума за продължение на лечението.

Нямаме специалисти за бъбречни трансплантации на деца

Нямаме специалисти за бъбречни трансплантации на деца

Категоричен е бивш член на Обществения съвет към фонда

По повод заявеното, че министерството се допитва до водещи български трансплантолози, Чернева припомня статистиката на изпълнителната агенция по трансплантации.

Съгласно нея за последните 5 години в България с бъбрек е трансплантирано само едно дете и неговата съдба остава неясна.

Заради липсата на опит в България, Фондът за лечение на деца в чужбина до този момент безотказно е гласувал за трансплантация и на бъбреци (и на черен дроб) в чужбина. Освен това, Общественият съвет на фонда гласувал писмо до министъра на здравеопазването, да се опита да възстанови сътрудничеството с детски френски трансплантолози, които да обучат наши лекари и тези трансплантации да се извършват у нас.

За разлика от нуждите на трансплантация на черен дроб (2 на година), нуждата от трансплантация на бъбрек при деца е значително по-честа и усилията и инвестициите да се извършват у нас си струват многократно, пише още Мария Чернева.