Белодробната болница във Варна може да остане без електрозахранване от началото на декември месец заради неплатени задължения към ЕНЕРГО-ПРО. Към момента дългът на болницата достига близо 80 000 лева.

От дружеството предупреждават за това и медиите, след като са изпратили поредното напомнително писмо до управителя на здравното задължение.

В него дружеството посочва график на предстоящо през декември прекъсване на електрозахранването, ако сумата не бъде изплатена, както и напомня за необходимостта болницата да има осигурено автономно и независимо електрозахранване за специалните инсталации и животоподдържащи системи. Нужно е да се направи проверка на тези съоръжения.

Предишното напомнително писмо на ЕНЕРГО-ПРО е от 7 ноември, като преди това е уведомена и община Варна и Общинския съвет на Варна. Писмото е с дата 3 ноември 2022, а от електроснабдителното дружество посочват и входящия му номер, тъй като са чули съветници от Варна да заявяват, че не са наясно с проблема на тубдиспансера.

Уведомени са още и Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация Варна, РД Пожарна безопасност и защита на населението.

Припомняме, че в началото на тази година самите работещи в здравното заведение сигнализираха за сериозен проблем с неизплащане на заплати в продължение на месеци именно в тази болница.

"Поддържането на висока задлъжнялост и наличие на несъбрани суми за предоставяните от ЕНЕРГО-ПРО услуги, дори и за обекти в здравеопазването, поставят в сериозна ликвидна опасност дейността на компанията и налагат предприемане на тази крайна мярка. При междувременно намиране на решение с нарастващия дълг, включително при подписване на споразумение за разсрочено плащане, дружеството има готовност да отмени планираните действия с цел събиране на непогасените задължен", заявяват в заключение от ЕНЕРГО-ПРО.