Сравнителен анализ между идентични продукти, закупени от Германия и Австрия и от България показва качеството на родните стоки. Този анализ ще бъде направен следващата седмица, информира министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след извънредно заседание в Министерски съвет. Спешното заседание на МС в събота рано сутринта бе по темите - войната по пътищата и качеството на хранителните продукти.

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

От 1 юни започва туристическия сезон и е нужен денонощен контрол

Порожанов обясни, че неговият екип е запознал премиера Бойко Борисов с проблема за различното качество на храните, продавани в Източна и в Западна Европа.

"Това, което към момента е направено, е идентифицирането на групи изделия, които да бъдат елемент на този анализ. Те са пет групи - шоколад, месни, млечни изделия, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. За тези групи изделия експерти както от Министерство на здравеопазването, така и от Агенцията по храните, са определили показателите, които ще изследват и разбира се лабораториите, в които те ще бъдат проведени. В момента в тези пет групи изделия през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и от Австрия - по пет продукта от всеки от тези изделия от пет различни производителя", уточни Порожанов.

По думите му продуктите вече са в България, а другата седмица ще бъдат закупени идентичните продукти, които се продават на българския пазар.

"Тук говорим за покупки от големите вериги и ще започне анализа", посочи Порожанов. Първият компонент на анализа е сравняване на етикетите, които съдържат продуктите дали има разлика в тях.

След това е същинският анализ на продуктите - доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета и последващ анализ на ценовите нива на предлагането на тези продукти.

"Идентифицирането на този проблем, което в някои от страните в Източния Блок е по-напреднал в други е по-назад от нас, ще доведе до едно глобално търсене на решение в рамките на ЕС. Като това ще бъде в рамките на компетенциите на комисаря за защита на потребителите.

Продуктите, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето", констатира още министър Порожанов. Такива анализи направиха в Чехия и Словакия, където бе установено различно качество.

"Това, което би следвало да се предприеме, вече е поставено на ниво Съвет на министрите", каза още той. Министър Порожанов защити тезата за защита на единен европейски пазар и потребител. По думите му това налага единни правила и регулации за това един и същи продукт да се предлага с едно и също качество в рамките на единния европейски пазар. "Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни - не са сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан", категоричен бе той.