Преболедувалите коронавируса са в пъти повече от обявените. Това заяви пред Нова телевизия д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София.

Според него реалният брой на прекаралите заболяването у нас е поне 2,5 милиона души.

По негови думи една от причините за повечето положителни проби е, че се правят повече тестове. Вече имало дни, в които се правят 16 000 изследвания, а не както преди - по 10-12 000. Друга причина била, че вече се добавят и антигенните тестове

Д-р Вълков заяви, че е теоретично възможно в началото на април отново да стигнем 5000 заразени на ден. Той обаче не очаква, че ще стигнем до подобен ръст на заразените като през ноември и напомни, че много от хората вече са прекарали вируса, а също има доста ваксинирани.

1154 нови случая на коронавирус, оздравели са 589 души

1154 нови случая на коронавирус, оздравели са 589 души

Направени са 6182 диагностични теста...

По негови думи до края на февруари само 1/3 от капацитета в Инфекциозната болница, която разполага с около 90 легла за пациенти с коронавирус, е бил запълнен.

Според инфекциониста в света има достатъчно поръчани ваксини - около 11,3 милиарда, като не всички от тях са произведени. Той подчерта, че проблемът е неправилното им разпределение.

"В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза", обясни той и допълни, че именно по тази причина е била създадена организацията КОВАКС, чиято цел е това да не се случва.

Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано, категоричен бе д-р Вълков.

Запитан дали една доза от ваксината е достатъчна, той обясни, че е по-добре човек да бъде ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо, и увери, че и трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла.

Припомняме, от Националния оперативен щаб отчитат увеличаване на случаите и трета вълна на коронавируса. Това е резултат от разпространението на британския вариант на COVID-19. Въпреки покачването от последната една седмица обаче натиск върху лечебните заведения засега няма отчита и има достатъчно свободни легла. 

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

Увеличават болничните легла на национална база