България разполага с всички съвременни лекарства за лечение на вирусните хепатити В и С чрез въвеждане на нова генерация лечение, което трае до 12 седмици, премахва болезнените инжекции и няма странични инфекции. То е за пациентите над 18 г. и е въведено през 2023 г. в страните от Европейския съюз. Страната е покрита и с Центрове за лечение - в 15 големи града.

Това каза проф. д-р Красимир Антонов, председател на Експертния съвет на Министерство на здравеопазването по Националната програма за контрол и превенция на Хепатит В и С.

Данни представиха различни експерти на конференция на тема "Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г.", посветена на елиминирането на хепатит B и С в България.

Един на четири души в света живеят с чернодробно заболяване, като една от основните причини е употребата на алкохол. България е на осмо място по консумация.

Над 300 000 са заразените с Хепатит В и С

Над 300 000 са заразените с Хепатит В и С

СЗО ни критикува, че изостава диагностицирането и лечението на заразените

Добрата новина е, че с новата програма на Европа се полагат безплатни изследвания на хората между 40 и 65 г. на всеки пет години.

У нас вече има възможност да се лекуват и деца над 3 г. от вирусните хепатити. Предлагаме и добра диагностика. Страната ни има и добри клинични пътеки за лечение на болестите. Само проследяването на един пациент е 15 000 лв.

Голямо огнище има сред затворниците. Д-р Красимир Антонов е категоричен, че специалистите у нас не чакат и 6-месечния срок за правене не PCR тест за откриване на заболяванията, а при съмнение тестове се правят веднага, тъй като въведеният срок "противоречи на лекарската логика". Схемата за лечение и на цироза е същата.

Доц. Тонка Върлева, надзор на Хепатит B и C, борба със СПИН и туберкулоза, смята, че епидемиологията е близка до болните със СПИН и лечението, програмите и рисковите групи са сходни. Болните от Хепатит B обаче са четири пъти повече от останалите.

Регистриран е случай на новия хепатит у нас

Регистриран е случай на новия хепатит у нас

Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре