Световната банка изрази своята готовност да помогне на България за овладяването на епидемичната обстановка в България, съобщиха от МЗ.

Експерти от банката изразиха своето безпокойство от ниския процент на ваксинирани спрямо нарастващата заболяемост в страната. Те предложиха сътрудничество с Министерството на здравеопазването в комуникацията за надеждността на ваксините като средство за преодоляване на пандемията, както и техническа помощ по конкретни проекти.

"Ще предоставим на България това, от което се нуждае най-спешно", увери Галина Винчелете, регионален директор на Световната банка за страните от ЕС.

Еврокомисарят Стела Кириакиду предложи задействане на механизма за гражданска защита за нас

Еврокомисарят Стела Кириакиду предложи задействане на механизма за гражданска защита за нас

Тя подкрепя въвеждането на "зелен сертификат"

"COVID отделенията се препълват и имаме нужда от апаратура за кислородолечение. Не ни достигат респиратори и интензивни легла." - заяви от своя страна д-р Лидия Чорбанова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на видеоконферентна среща с експерти от банката .

Тя потвърди, че новите мерки за "зелен сертификат", които са в сила от 21-ви октомври, стимулират ваксинационния процес, но въпреки това България е далеч от ваксинационното покритие, което трябва да постигне.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък