Световната здравна организация излезе с указания против употребата на изкуствени подсладители. Подсладителите нямат спомагащ ефект при отслабване и не намаляват риска от заболявания, свързани с високата телесна маса.

Създавани са множество заместители на захарта, които се представят за здравословна алтернатива. Измежду тях са захарин, аспартам и стевия. От СЗО предупреждават, че продължителният прием на подсладители вместо захар няма да помогне със свалянето на килограми и може да доведе със себе си рискове от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Поради факта, че подсладителите са алтернативи на захарта, в които няма калории, те нямат и никаква хранителна стойност.

От СЗО препоръчват приемът на естествена захар, като плодове и неподсладени храни и напитки.

Препоръките се отнасят за всички, освен за страдащите от диабет, и включват всички видове подсладители, които не се класифицират като захари и се включват в храни и напитки или се продават самостоятелно. Това са ацесулфам, аспартам, адвантам, цикламат, захарин, сукралоза и стевия. Изключени са и продукти за лична хигиена, като пасти за зъби, кремове за кожа и лекарства.

Някои проучвания сочат за връзка между приема на подсладители и повишена инсулинова резистентност, която е предпоставка за диабет тип 2.