Здравната комисия в парламента извика на изслушване министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, директора на Главна дирекция борба с организираната престъпност, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", директора на Агенция "Митници" и изпълнителния директор на "Информационно обслужване" АД относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Отново темата стана актуална след поредните сигнали за недостиг на инсулин в страната. Изслушването бе закрито заради секретна информация. Открита бе частта с изслушването на директора на ИАЛ Богдан Кирилов. Към момента у нас има 30 инсулинови продукта, стана ясно от думите му. На място ИАЛ прави регулярни проверки. Наличностите показват 188 000 опаковки при производителите и 54 000 опаковки в търговците на едро. В ИАЛ не са постъпвали сигнали за спиране на продажба на инсулин. През 2023 г. проверките са 860 - 724 в аптеките, 126 в търговците на едро. Капацитетът на проверяващи на ИАЛ обаче е ограничен - едва около 10 души. Един от проблемите е, че се правят и устни заявки за количества лекарства. От ИАЛ поставиха въпроса и за териториалния принцип, тъй като понякога имало недостиг не на национално ниво, а само на места.

В постоянна комуникация сме с останалите лекарствени агенции в ЕС, подчерта Кирилов. В ИАЛ се полагали усилия в СЕСПА да има актуални данни, но очакват и надграждане на системата. Системата не работи ефективно и тя не отразява това, което се случва на пазара, заяви той. Различни са причините, поради които може да възникне недостиг на лекарства. Част от тях са регулаторни, стана ясно от коментара на шефа на ИАЛ. Двама търговци са изнесли лекарства от забранителния списък и им е наложена санкция от 100 000 лева. Агенцията е в непрекъснат контакт с ДАНС и другите органи и заедно извършват проверки.

Неотзивчиви търговци били виновни за липсата на инсулин в аптеките

Неотзивчиви търговци били виновни за липсата на инсулин в аптеките

Забраната за износ на лекарства се удължава отново - до края на 31 март

В страната има достатъчно налични количества, отчете Богдан Кирилов. Според него има организационен проблем в доставките към аптеките. Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов заяви, че държавата се е провалила в опита си да регулира пазара на лекарствата и в опитите си да осигури инсулин за нуждаещите се, подчерта той. Хората обикалят по аптеките, аптеките връщат пациенти, недоволен е депутатът, който бе и министър на здравеопазването в последното правителство на ГЕРБ.

Обясненията са много, но не може да се оставят хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата. Много пъти институциите са подавали сигнали за този проблем. Направен е одит на СЕСПА, който показва умопомрачаващи неща, по мнението на Костадин Ангелов, който и настоя системата да бъде променена. Според Ангелов обаче Министерство на здравеопазването не иска да защити обществения интерес, допълни депутатът.

Той обвини Министерството в административна мимикрия. Година и половина МЗ нищо не направило нищо за СЕСПА. Службите изпращат справки до институциите, но действия няма. Или ще победим търговците, или ще се подчиним на търговците, посочи Ангелов.

Депутатът попита не може ли да се създаде такава организация, че до всеки нуждаещ се човек да стига инсулин.

Всички ние сме отговорни, каза и Джевдет Чакъров от ДПС, обръщайки се към ИАЛ и призова да се намери решение на проблема. Ситуацията е критична, категоричен бе съпредседателят на ДПС.

По време на заседанието стана ясно, че МЗ спуснало към ИАЛ разпореждане Благой Миров да разработи системата СЕСПА. С въпросното лице е сключен граждански договор. Как е избран Благой Миров ИАЛ не знае.