В момента в България няма циркулация на грипни вируси. Това заяви за БГНЕС националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на данни на Националната референтна лаборатория.

Той обясни, че в момента се развиват респираторните вируси, като за момента са доказани първа и трета група на т.нар. "парагрипни вируси". По думи на д-р Кантарджиев те причиняват заболяване, но то е значително по-леко от грипа и обикновено преминава без усложнения.

Той поясни, че парагрипните вируси се разпространяват епидемично и много бързо се прехвърлят от човек на човек.

Грипът идва през ноември

Грипът идва през ноември

Д-р Кунчев очаква пикът да е през януари и февруари

Националният консултант посочи, че в момента в столицата доминират бока-вирусите - те се отличават със силна суха кашлица, която обикновено минава в рамките на няколко седмици. В Плевен и Стара Загора пък преобладават т.нар. рино-вируси, които се разпространяват при ниска или намалена хигиена на ръцете и се пренасят основно чрез мръсните ръце.

Д-р Кантарджиев посъветва в есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички, а помещенията, в които се събират повече хора, да се проветряват често.

Докато отваряме прозорците в градския транспорт, грипът в София ще се бави, уверява д-р Кантарджиев.

По негови думи сега е времето да се постави противогрипна ваксина. Обикновено грипът идва в София още през ноември, а през декември започва слабо епидемично разпространение. Пикът на грипа е през януари.

Четири щама грип ни атакуват през зимата

Четири щама грип ни атакуват през зимата

Сега е времето за поставяне на ваксини, напомнят лекарите

Професорът поясни, че "пик на инфекцията" означава, че най-много хора се разболяват за най-кратко време. Той подчерта, че грипът поразява най-много хора или в края на януари, или през февруари.

По негови думи има три фактора, които влияят върху заразата - празниците, климатичните условия и ваканциите на децата в детските заведения. Той очаква, че поради по-топлата есен разпространението на грипа ще се забави в цяла Европа.

"Отворени ли са прозорците; не се ли събираме на едно място много хора; има ли достъп на свеж студен въздух, за да се свиват кръвоносните съдове на носа и да не намалява нашата защита към инфекции - грипът обикновено се забавя", заяви лекарят. Той обаче обясни, че въпреки очакваното забавяне и взетите мерки и тази година ще има грип.

Едва 3% от българите се имунизират против грип

Едва 3% от българите се имунизират против грип

Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината