На 21 февруари 6-годишно дете в критично състояние бе транспортирано със самолет "Спартан" от Бургас до София, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Детето е с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина). Искането за извършване на консултация и реанимационен трансфер е постъпило в Министерството на здравеопазването по-рано през деня от УМБАЛ - Бургас.

За случая е уведомен и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Той е координирал възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Сформиран бе и медицински екип, който да извърши авиомедицинската мисия.

Самолетът "Спартан" излетя в 9:30 ч. от летище "Враждебна" с реанимационен екип от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в състав: доц. д-р Богдан Младенов, ръководител на екипа и началник Клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, д-р Пламена Христова, Любка Чалева, медицинска сестра, и Цветелина Иванова, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА.

Малко след 13:30 ч. самолетът кацна на летище "Враждебна". Към момента детето е приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на "Пирогов".

Транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна помощ, до летище София

Транспортираха бебе, нуждаещо се от спешна помощ, до летище София

Спасителен екип от състава на Военновъздушните сили изпълни полета със самолет "Спартан"