Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща трета лечебна дейност в полза на здравноосигурените на възраст над 18 години. Това е регламентирано в Националния рамков договор (НРД) за дентални дейности за 2017 година. Документът бе подписан от НЗОК и Българския зъболекарски съюз, съобщават от Здравната каса.

От здравната институция посочват, че проектът за рамковия договор е приет от Надзорния съвет на касата на 20 януари. Той е останал на разположение за обществено обсъждане в законоустановения срок.

Личните лекари не одобряват Националния рамков договор

Личните лекари не одобряват Националния рамков договор

Новите критерии противоречат на законите, категорични са медици

С документа се регламентира и възможността отчитането на финансово-отчетните документи на изпълнителите на извънболнична дентална помощ да се осъществява само през информационната система на НЗОК. С това отпада необходимостта отчетните документи да се представят в районните здравноосигурителни каси на хартиен носител. Срокът за това е четиридневен, а не както досега - тридневен.

Очаква се до края на месеца и Българският лекарски съюз да подпише рамковия договор със Здравната каса. Утре съсловната организация ще проведе общо събрание, на което документът ще бъде обсъден.

Припомняме, че снощи стана ясно, че джипитата не одобряват критериите, заложени в проекта за Национален рамков договор. Те съзират предпоставки за правен хаос и проблеми при прилагането на нормите на НРД, включително налагане на санкции.