Председателят на Националния оперативен щаб в борбата срещу коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски представи как се установява и идентифицира заболяването сред хората.

В последните дни интересът по темата се покачил реално за това как се установяват заболелите и как са преустановяват заболелите от коронавирус. Затова Мутафчийски е докладвал каква е стратегията на щаба за установяването и идентифицирането на такива болни хора.

Има 3 основни начина за установяване на заболели, болни и изкарали леко коронавирус.

Според СЗО единственият достоверен начин за установяване на коронавирус е с Realtime PSR тестуване. Няма друг метод, който да е доказал своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите в размер на 1000-1200 случая дневно, което прави около 30 000 теста месечно и 930 000 лв. на месец. В поръчката на ЕК за България са отделени 600 000 теста.

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Епидемиологичният надзор не се правел както трябва

Вторият вид тестове са при идентифициране на заразен чрез флуоресцентен метод. Идентифицирането става много бързо, за около 5 минути, а в момента се разработват и тестове. Тези тестове ще дадат възможност за масово тестуване и се предвижда, че могат да се правят от 5 000 до 20 000 дневно. На месечна база могат да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената са около 10 млн. лв. месечно.

С третия вид бързи тестове могат да се изследва населението в най-широки граници между 20 000 - 40 000 на ден - около 10 млн. лв. на месец.

Частни лаборатории започват да правят бързи тестове за коронавирус 

Частни лаборатории започват да правят бързи тестове за коронавирус 

Цената на тестването е 120 лв., като 100 лв. са за COVID-19, 20 лева за грип тип А и тип Б

Първият вид тест дава най-достоверен резултат, вторият вид е важен, защото открива новозаболели и групата наблюдавани може да се разшири. Тези тестове се предвижда да бъдат правени сред рискови групи за откриването на заболели случаи.

Вторият начин за идентифициране на заразен с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса.

Третият тип тестове са важни едва след втората половина на епидемията, защото дават реалната снимка на т.нар. колективен имунитет. На базата на данните могат да се оформят кохорти от здрави лица, които съвсем спокойно могат да работят. Това ще даде основата да се освобождават мерките една по една, съживяването на обществения живот и икономиката, подчерта генерал Мутафийски.

На брифинга стана ясно, че България ще отдели средства и сили и за трите типа тестуване.

Генерал Мутафчийски допълни, че много бързо се развиват диагностиките с коронавирус. Сега вече имало много начини за установяването на коронавируса - някои успешни, други не чак толкова. С втория метод се търси самият вирус и ако е положителен, значи е надежден метод, поясни той и посочи, че фирмите дават 80% достовреност за този метод.

Щабът работи по много направления, но докато не е факт, не го съобщават.