Три трансплантации бяха извършени в София след донорска ситуация в УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи. Благодарение на това трима души получиха шанс за втори живот. Донорската ситуация бе реализирана от екип с кординатор д-р Георги Арабаджиев.

Два медицински екипа от Клиниката по урология в УМБАЛ "Александровска" в София с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимация.

Екип на Военномедицинска академия (ВМА) в столицата извърши успешна чернодробна трансплантация на 40-годишна жена под ръководството на проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия в лечебното заведение.

От болницата информират, че сложната интервенция е продължила около 6 часа. Пациентката е в добро състояние, като е контактна и адекватна. Експлантацията на черния дроб е осъществена от екип на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководен от доц. Васил Михайлов.

ВМА отчита седма чернодробна трансплантация от началото на 2024 година.

От лечебните заведения, Министерството на здравеопазването (МЗ) и благодарят на близките на починалия мъж за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

Медици от ВМА спасиха 45-годишен мъж, извършвайки чернодробна трансплантация

Медици от ВМА спасиха 45-годишен мъж, извършвайки чернодробна трансплантация

Това е шестата подобна медицинска интервенция в лечебното заведение от началото на годината