Единствената по рода си в Европа клиника за гръбначни заболявания ще бъде открита в София утре, 26 май.

Д-р Майкъл Фарел обясни, цитиран от БНР, че новата клиника разполага с иновативна и авангардна технология от САЩ. Съчетавали се спинална рехабилитация с хиропрактика и аванградни методи. Д-р Фарел обясни още, че те са предназначени да възстановят нормалните извивки на гръбнака, да се преобучат мускулите, да се оздравят дисковете. По този начин на пациента се давало дългосрочно лечение.

Д-р Майкъл Фарел е специализирал в лечението на гръбначния стълб. Той е и основател на Американската клиника за гръбначни заболявания в София. Лечението съчетава най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката, коментира д-р Фарел.  

Двама лекари по хиропрактика и трима медицински помощници работят в клиниката. Те са българи, обучени от американските си колеги. Хиропрактиците получили уникални знания за гръбначния стълб и биомеханиката му. Сколиозни изкривявания могат да се лекуват с рехаболитационното оборудване в клиниката.

Д-р Майкъл Фарел посочи, че става въпрос за една серия от станции за рехабилитация. Те служели за разхлабване и разтягане на всички мускули, както и за оздравяване на дисковете. Възстановявали се нормалните връзки и извивката на врата. В допълнение към това имало специални маси за намествания на гръбнака, апарати за вибрации на цялото тяло. Така се укрепвали мускулите в ново положение.

Д-р Фарел е категоричен, че клиниката е радикално различна. Клиничните методологии позволявали по-цялостно оздравяване на мускулите впоследствие.

От два до четири месеца продължава нехирургичната програма за лечение в клиниката за гръбначни изкривявания. Успешно се лекуват деца с гръбначни изкривявания. Дискова херния, болки в долната част на гърба, при дегенеративни състояние на дисковете, болка в областта на шията и дегенеративни състояния на врата, спинална стеноза, хронични главоболия, дискова дегенерация също се лекуват в клиниката.

На 9-годишна възраст се появяват първите гръбначни изкривявания при децата. Специалистите споделят, че имат успешно лекувани пациенти и на 82 години. Най-любимите им обаче са 16-годишните.

Сред най-честата причина за загуба на трудоспособност и водещ фактор за отсъствие от работа се оказват болките в гърба и кръста. Заболяването е прогресивно развиващо се. То е известно като сколиоза и засяга приблизително 4,5 % от общото население. То може да засяга хора от всички възрасти. С 14 години намалявала средната продължителност на живота на средностатистическия пациент, засегнат от сколиоза, според някои проучвания.

В последните години лечението на гръбначните изкривявания навлизало в нови фази.