Заради огнищата на птичи грип в страната са унищожени близо 90 хиляди птици.

Първото огнище на инфлуенца по птиците беше констатирано в средата на миналия месец във ферма за отглеждане на патици, собственост на "Мейпъл Лийф Полтри" ЕООД в село Стефаново, община Добрич. На мястото са унищожени 11 хил. птици.

Четири огнища на птичи грип в страната

Четири огнища на птичи грип в страната

В областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол

Другите две огнища на болестта бяха установени в малки ферми тип "заден двор" в село Узунджово, община Хасково в село Глушник, община Сливен. Заради случаите инфлуенца там ликвидираха 1500 птици.

Миналата седмица беше констатирано и четвърто огнище в животновъден обект за отглеждане на патици собственост на "Алианс Агрикол" ООД в село Зимница, област Ямбол. Там унищожените заради заразата патици са близо 8 хил.

Цялото стадо кокошки-носачки е умъртвено в животновъден обект собственост на "Милениум 2000" ООД в землището на село Зимница. Това е част от мерките за ликвидиране на болестта.

Откриха огнище на птичи грип в сливенско

Откриха огнище на птичи грип в сливенско

Започнало е изземването и унищожаването на всички птици в село Глушник

Кокошките във фермата са убити, заради непосредствената й близост до констатираното огнище на болестта и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването Инфлуенца по птиците във ферма за патици.