Родители са притеснени от случай на учител на начален курс, болен от хепатит А. Случаят е в столичното 54-то училище "Свети Иван Рилски", информира bTV. Според родителите, ръководството на учебното заведение не ги е уведомило навреме.

Според директора Соня Василева в момента, в който здравните служби са потвърдили, че става въпрос за хепатит А, училището е взело мерки за дезинфекция. По думите й са уведомени личните лекари на всички деца от II клас, които са контактували със заразената учителка.

33 000 европейци умират годишно заради антибиотична резистентност

33 000 европейци умират годишно заради антибиотична резистентност

Трябват координирани действия на институциите, изписващи антибиотици

По мнението на родителите училището не се почиства добре, а мерки са взети, когато станало ясно, че ще има телевизионен репортаж.

Хепатит А има в цяла София и то целогодишно, но няма регистриран случай на заразен ученик от 54-то училище. Това заяви д-р Костадинка Пачаръзова, директор на дирекция "Медицински дейности" при Столична регионална здравна инспекция (РЗИ). На изследване подлежат само децата, които са били в контакт с болната учителка, уточни д-р Пачаръзова.

Между 5 юли и 5 ноември в над 20 столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А, съобщиха миналата седмица от Министерството на здравеопазването.

С хепатит А са заразени общо 153-ма души, от които 144 са деца на възраст между 2 и 16 години