За момента в София-град са получени от ваксината на "Пфайзер" близо 25 000 дози, а от ваксината на "Модерна" 4 800 дози.

Това обяви директорът на столичното РЗИ д-р Йордан Пенчев пред журналисти за имунизацията на преподавателите.

Няма сериозни притеснения сред преподавателите от ваксинирането. За това д-р Пенчев призова учителите стриктно да спазват графика за ваксиниране, за да няма изпуснати и празни дози.

Към момента се раздават последните получени количества ваксини, които да обхванат хората от фаза две. В София се довършва и първата фаза на ваксинирането със зъболекари, фармацевти, лекари и помощен персонал.

Д-р Пенчев уточни, че към момента СРЗИ разпределя ваксините.

Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" се очаква да пристигнат в средата на месец февруари, обяви д-р Пенчев в отговор на въпрос на News.bg.

Над 5000 учители в София искат да се ваксинират

Над 5000 учители в София искат да се ваксинират

Фандъкова съобщи, че вече са ваксинирани 162 преподаватели

От ваксината на "Модерна" има много малък процент от оплаквания като например болка на мястото на поставяне, лека температура и неразположение. Като цяло няма доста сериозни или някакви тежки странични ефекти от ваксината на "Модерна", увери д-р Пенчев в отговор на въпрос на News.bg.

Здравните власти все още не могат да направят анализ коя ваксина предпочитат учителите, тъй като процесът не е приключил, но мнението, което се наслагва е желанието за ваксинация.

Надя Атанасова, преподавател в начален етап в столичното 105 училище заяви след поставената й ваксина, че се чувства добре и не е имала притеснения.

Започна ваксинирането на учители в София

Започна ваксинирането на учители в София

Ваксинират и непедагогическия персонал

Тя изтъкна, че все още има учители, които не искат да се ваксинират, но трябвало всеки отговорен преподавател да предприеме такава крачка.

"Това е спирането на тази агония от дистанционното обучение, а ранното обучение е най-важно за всички учители и ученици", подчерта тя.

Според нея недоверието във ваксините се дължи на различни конспиративни теории, които се разпространяват в медиите и в социалните мрежи.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%