Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин и негови аналози, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ресорният министър Христо Хинков е издал нова заповед, с която срокът ще бъде удължен с един месец- до края на месец януари 2024 г. Целта на заповедта е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата и недостигът на жизненоважни лекарства.

Припомняме, че забраната за износ бе въведена на 2 ноември тази година и бе предвидено да остане в сила до 31 декември.

Намаляват сигналите за липса на лекарства, инсулин има
Обновена

Намаляват сигналите за липса на лекарства, инсулин има

Теренното тестване на електронната рецепта ще продължи

Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа, обясни още Хинков за БТА. По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната.

С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, допълни здравният министър. В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба, посичи Христо Хинков.