Днес изтича ултиматумът, който протестиращите лекари от болницата в Ловеч поставиха на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, на 11 декември, понеделник, целият персонал на Многопрофилната болница в Ловеч излезе на предупредителни стачни действия. Тогава те поставиха ултиматум на здравния министър, че ако до три дни не се стигне до удовлетворително решение за финансовите проблеми в здравното заведение, протестиращите ще преминат към ефективна стачка.

Лекари от Ловешката болница отново протестират

Лекари от Ловешката болница отново протестират

Има служители с по 10 неизплатени заплати

Според протестиращите Ананиев е поел ангажимент да потърси решение на проблема до началото на месец декември. Към момента обаче отговор от здравното министерство все още няма, съобщи БНТ. Ако такъв отговор не бъде получен до края на деня, лекарите започват ефективни протестни действия.

Болницата в Ловеч е натрупала дългове в размер на 7 млн. лв. Медиците, работещи в заведението, не са получавали възнагражденията си от месец септември. Протестиращите алармираха и че в болницата липсват животоспасяващи лекарства и консумативи.

Към момента тече и прокурорска проверка, която ще установи дали държавата е била ощетявана в полза на частен интерес чрез договори за дейност между лечебното заведение и частна болница.

10 общински болници фалират до Нова година

10 общински болници фалират до Нова година

31 държавни и общински болници са в тежко финансово състояние

Припомняме, че вчера, по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет (МС), Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) посочи, че 10 общински болници в страната са в изключително тежко финансово състояние и има реална възможност те да бъдат затворени до края на годината.