Предупредителни стачни действия обяви целият персонал на Многопрофилната болница в Ловеч от днес, съобщи БНР.
Те ще продължат три дни и ако не се стигне до удовлетворително решение на проблемите в здравното заведение, ще се премине към ефективна стачка.

Изплащат заплатите в болницата в Ловеч до края на месеца

Изплащат заплатите в болницата в Ловеч до края на месеца

Заведението има дълг на стойност над 6 млн. лв.

Това заявяват работещите в МБАЛ-Ловеч в декларация до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Писмото е с копия до премиера Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова, до председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев, президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова и други институции.

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал две седмици, за да намери решение на проблемите. Това е станало на среща между ръководството на болницата и Ананиев, проведена на 22 ноември.

Дълговете на болниците нарастват

Дълговете на болниците нарастват

"Пирогов" е на трето място с 28 млн. лв. задължения

С писма преди няколко дни Съветът на директорите информира за дефицит на животоспасяващи медикаменти и консумативи, за неполучени заплати за септември. Тъй като не последвал отговор от страна на министъра, обезвереният персонал бил принуден за предприеме предупредителни стачни действия, се казва в декларацията.

От месеци лекари, медицински сестри и санитари в ловешката болница работят без заплащане. Това не им попречи да работят безупречно и да помогнат на ранените при катастрофата край Микре. Денонощно екипите се бореха самоотвержено за спасяване на оцелелите. Високият им професионализъм впечатли министър Ананиев и те заслужено получиха похвала от него.

11 ранени при катастрофата в Ловешко остават в болница

11 ранени при катастрофата в Ловешко остават в болница

9 души загинаха при сблъсъка на автобус и ТИР на пътя

Ловешката болница е сред най-застрашените от закриване. ДАНС и прокуратура направиха проверки в лечебни заведения в цялата страна, които са доведени до ръба на оцеляване. Медиците в Ловеч очакват отговор кой е виновен за състоянието на МБАЛ и ще има ли наказани.